Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2018 21:10 - ПЛАНИНАТА СЕ ПРИТУРИ СЪС СМЪРТТА НА СТЕФКА СЪБОТИНОВА
Автор: sekirata Категория: Музика   
Прочетен: 1298 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Стефка Съботинова е българска народна певица, изпълнителка на песни от Тракийската фолклорна област.

 image

Стефка Съботинова е българска народна певица, изпълнителка на песни от Тракийската фолклорна област. Тя изпя уникалната народна песен “Притури се планината”, превърнала се в емблема на 90-те години на миналия век, след като "Тибетски сърца" направиха техно версия и клип. С него тя стана световноизвестна.

Съботинова издъхна три месеца след като навърши 80 години -30 юли 2010г. в София. Информацията бе потвърдена от нейни близки. Само преди дни тя е постъпила в болница. Лъчезарната певица дълги години беше хористка на ансамбъл "Филип Кутев", както и в състава "Мистерията на българските гласове". Тя бе единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие „Мистерията на българските гласове“.В него са включени шедьоврите „Притури се планината“ и „Мър, Станке ле“.

Още тогава „Притури се планината“ е използвана като част от филмовата музика в световните продукции“ Исус от Монреал“ и „Лионците“. Певицата доби световна известност през 1994 г. с новия модерен аранжимент на Жаки Ано на песента „Притури се планината“. През юни тази година беше удостоена с най-голямото българско отличие — орден „Стара планина — първа степен“. Минути, след като се разбра, че певицата почина, хиляди почитатели изказаха съболезнованията си.


Предците ѝ са били преселници от Беломорска Тракия и от тях тя наследява огромно и своеобразено певческо наследство. За професионалната певческа кариера я открива фолклориста и народен певец Жечо Долчинков. Дълги години е била хористка и солистка в Държавния ансамбъл "Филип Кутев". С ансамбъла гастролирала в най-големите концертни зали по света.

 
В началото на седемдесетте години постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българската телевизия и радио и в състава "Мистерията на българските гласове". Тя е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени песните "Притури са планината" и "Мър, Станке ле". Още тогава "Притури са планината" е използвана като част от филмовата музика в световните продукции" Исус от Монреал" и "Лионците". Стефка Съботинова в дует с Тинка Пешева записва много хумористични народни песни, сред които особено популярни са "Цонке ле, чушко червена", "Заплакал е стар, бял дядо" и "Овдовяла лисичката".

 

Световна известност добива през 1994 г. с песента „Притури са планината“, с новия модерен аранжимент на Жаки Анона. Стефка Съботинова има издадени два самостоятелни диска и един дуетен албум с певицата Тинка Пешева.

 

През 2006 година Стефка Съботинова записва народната балада "Заправил Господ манастир", заедно с актьора Джоко Росич.

 

 През месец юни 2010 година е удостоена с най-голямото българско отличие — орден "Стара планина — първа степен". Стефка Съботинова умира на 30 юли 2010 година в София.


https://www.youtube.com/watch?v=XVrw1ajzUEE

Стефка Съботинова - Притури се планината - HD

https://www.youtube.com/watch?v=UQGxIhob3EI

sekirata Koi goni bulgarite dnes





























image







Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sekirata
Категория: Поезия
Прочетен: 5239388
Постинги: 6036
Коментари: 3232
Гласове: 28490
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031