Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2017 11:14 - Разходка из няколко красиви пещери в Северна България
Автор: miri479 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1916 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 12.03.2019 11:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пещера Леденика – естественият хладилник
image

Ако решите да я посетите, имайте предвид, че носенето на връхна дреха е почти задължително, понеже температурата в първата зала е около 4 градуса. Туристическите обиколки са само на кръгъл час, но най-добре да отидете в 11, или в 15 часа, защото тогава в програмата е заложено интересно светлинно лазерно шоу.

Открита случайно от овчари, първоначално е била достъпна само първата й зала, която е използвана като естествен хлаилник. По-късно местността е закупена от тукашен търговец, който известно време също се е възползвал от нея, за да съхранява хранителни продукти, но решил, че пещерата принадлежи на града и я дарил на туристическото дружество във Враца. Оттогава е започнало нейното облагородяване, част от което включвало разширяване на тунелите, за да има достъп и до другите й зали, изпълнени с причудливи образувания.
image

Отклонявайки се вдясно от Концертната зала, се стига до малко синтрово езеро с дълбочина 0,50 m, за което има легенда, че водата му е „вълшебна“ и изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него...
Краят на обиколката завършва с изминаването на естетвен тунел, наречен „Чистилището” /по избор, за който се чувства грешен:)/ – по него се върви силно приведен, а теренът е леко хлъзгав. На мен лично ми се стари по-интересен от алтернативния маршрут...

Пещерата получава името Леденика заради ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват в нея през зимата близо до входа.

Деветашката пещера – растителност и скални образувания на едно място
image

Интересното при нея е, че на едно място се съчетават карстови образувания, малка рекичка и девствена зелена растителност. Входът й е един от най-големите не само за територията на България, но и за цяла югоизточна Европа. 
Ето как е била описана през 19-ти век от английския пътешественик Джеймс Бейкър:

„През цялото време пътят вървеше покрай Осъма и аз видях една огромна скална пещера от другата страна на реката. Отворът й се намираше на височина най-малко петдесет фута и изглежда навлизаше доста навътре в хълма“.

Открита е през 1921 г. Нейната обща дължина е 2442 m, площта – 20 400 m, а височината – 60 m. На около 40 m навътре от входа има просторна зала с площ 2400 m...
Поради интересната й /и донейде потайна:)/ фауна, състояща се от защитени земноводни, птици и бозайници, пещерата има специален статут и някои от частите й не са разрешени за достъп през различни периоди от годината /така че, имайте го предвид, преди да я посетите/...
Добрите условия за живот /пространство, осветеност, близост на пасища, река и гора/, са причина следите от човешко присъствие тук, да датират още от старокаменната епоха. Очевидно до периода на средновековието, е била почти постоянно населена, най-много са находките от каменно-медната епоха... Намерени са и останки от римска култура, сред които плоча с изображение на Артемида... През средновековието вече, пещерата е била използвана предимно като укритие...
Днес събира ентусиасти от различни краища на света.
Съева дупка – сталактити, които не се съобразяват със закона за земното притегляне imageЕдна от най-красивите български пещери. Цветът на скалите е леко кафеникав, но на места имат белезникав, или зеленикав оттенък. Достъпът до нея е лесен. Дълга е едва 205 метра, но в тази сравнително малка площ, се наблюдава голямо разнообразие от скални образувания. Освен традиционните сталактити, сталагмити и сталактони, има и хеликтити – те израстват в различни посоки и не се съобразяват със закона за земното притегляне... Петте й зали са опасани от множество тунели, завои и склонове.
Температурата вътре е между 7 и 11 градуса, а подът е хлъзгав поради наличието на подземна река. Цвенък...
С течение на времето, човешкото въображение е открило в естествените калцитни форми, сходство с най-различни фигури: дядо Коледа, виещ вълк, лъв, горила и много други... Един от сталактоните дори е дал име на първата зала – наричат я Купена, заради неговата прилика с купа сено. Интересни са формите по стените, наподобяващи скални водопади, а в залата Космоса има ситнтруво образувание, навяващо сходство с космически кораб, в Белия замък пък – огромен сталактон, чиито зъбери са начупени, подобно средновековна крепост. Акустичната зала е била сцена на множество концерти в миналото. Дори този път, докато траеше нашата обиколка, екскурзоводът ни даде възможност да се насладим на невероятната й акустика, като предостави „сцената“ на желаещите да изявят певчески или артистични способности...
Най-големият сталктон в пещерата има обиколка 60 м., което дава основание да се предполага, че възрастта й е около 3 млн. години. При преустройството й са намерени кости на животни, глинени съдове, монети, датирани от времето на римския император Антоний...
Пещера „Проходна”, по-известна като „Очите”image

Пред тези „очи” се молеше поп Алигорко в екранизацията по романа на Антон Дончев "Време разделно".

Вероятно знаете, но все пак да напомня, че в карстовия район около с. Карлуково, са открити над 500 пещери. Най-известна от тях е „Проходна” – тя е най-дългият пещерен тунел в България – 262 метра. Входовете й са височина съответно: малкият – 35 и големия – 45 метра, което я прави привлекателна за любителите на скалното катерене и бънджи-скоковете.

Местните твърдят, че гледката е още по-изумителна, когато вали дъжд, защото тогава "очите плачат".

Тя е сред благоустроените български пещери. Осветлението й е естествено, достига именно през тези отвори, а докато се разхождаш из нея, чуваш звуци, издавани от прилепите /при късмет, може и да видиш някой представител/.

Вътре има доста скални образувания, по които не е проблем да се изкатериш и без специална екипировка. 
Пещера „Бачо Киро“ – в царството на тайните
image
От Дряновския манастир се тръгва нагоре по красива пътечка, в близост до река Андъка за пещера Бачо Киро...
Има два маршрута – кратък /20 минути/ и дълъг  /60 минути/, но поради нетърпението ни да изчакаме за екскурзовод, се наложи да се примирим с краткия, който също е доста интересен с естествените си варовикови форми, наподобяващи различни животни, или човешки фигури.
Една от туристическите атракции е „Чистилището“ – нисък, трудно проходим коридор с размери 60х40 cm, за който казват, че може да бъде преминат само от праведен човек.
Тук е открит скелет от мечка, с височина 3 метра, а останките от човешка дейност, датират още от средния и късния палеолит.
От пещерата нагоре, един доста стръмен път води към крепост и се разклонява за „Пейката на влюбените“ и „Панорамните пейки“ с неописуем  изглед към карстовия каньон.
image



Тагове:   туризъм,   пещери,


Гласувай:
4



1. barin - Здравей, miri479. Ходил съм в тези ...
10.09.2017 07:43
Здравей, miri479. Ходил съм в тези пещери, но ми остана още една в Северна България, отворена отскоро за посещение- Венеца. Виждал съм снимки от нея с цветни сталактити и сталагмити.
Поздрави1
цитирай
2. miri479 - Да, и аз съм виждала снимки от нея
11.09.2017 07:38
barin написа:
Здравей, miri479. Ходил съм в тези пещери, но ми остана още една в Северна България, отворена отскоро за посещение- Венеца. Виждал съм снимки от нея с цветни сталактити и сталагмити.
Поздрави1

Изглежда ми интересна и се каня да я посетя. Благодаря, поздрави:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miri479
Категория: Забавление
Прочетен: 555641
Постинги: 237
Коментари: 1252
Гласове: 5763
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031