Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2021 11:18 - ЗА ИМЕТО МАКЕДОНИЯ И ЕТНОНИМА МАКЕДОНИ, АВТОР: МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1249 Коментари: 12 Гласове:
3

Последна промяна: 26.11.2021 16:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Не смятах да пиша статия по тоя безкрайно интересен въпрос, който в известна степен обяснява откъде произлиза името МАКЕДОНИЯ и етномимът "македони", защото, от една страна, желаех да събера повече сведения по темата, а от друга - боях се да не раздуя до краен предел балона на "северномакедонското" честолюбие, незнаещо граници, но също така непознаващо историческите факти или използващо ги само в своя угода.

Явно обаче е дошло времето да напиша няколко реда по повод едно мое откритие, което направих, когато преди три години препрочитах Библията, за да узная повече за най-далечното, предеврейско, величествено минало на Палестина.

Както съм писала в множеството си статии, посветени на Ханаан и аморейските царства ( публикувани и в книгата ми "Злато за смет"), терминът "амореи" означава "презморски","отвъдморски" и ясно указва - ведно с описанието на външния вид на амореите - цивилизовани исполини, владеещи прекрасни градове и обработена като градина земеделска земя - че иде реч за наследници на атлантите, намерили убежище на източния бряг на Средиземно море и хинтерланда. Всъщност името Палестина означава точно това - земя, населена с бели хора, пеласги - Балестина, Балещина. Споменавам тези факти като предисловие към библейския разказ в Книга на Исус Навин. Както знаете, Исус Навин е пълководецът, който след изтичането на четиридесетгодишната карантина в пустинята, смяната на израелските поколения с нови, непознаващи друга реалност и друг закон, освен израилския и смъртта на Мойсей - повежда евреите към завоюване на обетованата земя Ханаан.

Как вдигналите се от Гесен ( Египет ) и придошлите от днешни Еритрея и Судан,  новоизпечени израилтяни, побеждават цивилизованите великани и техните армии?

В Библията е казано - с помощта на израилския бог, който употребява срещу палестинците невиждани средства за масово поразяване - от разреда на днешните високотехнологични оръжия - но това е друга тема.
Да се върнем към ханаанските владетели, които, уплашени от напредването на пришълците, чиято сила са подценявали до този момент, решават да се съюзят и да дадат генерално сражение на Израил. Като точка първа от своя план, те решават да накажат град Гаваон, част от тяхната общност, задето е сключил крайно унизителен пакт с евреите и е предал амореите. В глава 10 на Книга на Исус Навин четем:


3. Поради това иерусалимският цар Адониседек изпрати при хевронския цар Хохама, и при иармутския цар Фирама, и при лахиския цар Яфия, и при еглонския цар Девира, да кажат:

2.Дойдете при мене и ми помогнете да съсипем Гаваон, задето е сключил мир с Иисуса и синовете израилеви.


Гаваонци търсят помощ от новите си съюзници и покровители, които , начело с Исус Навин и с оръжията на израилевия бог, нанасят катастрофално поражение на амореите. Израилевото божество хвърля градушка от тежки камъни върху войските на аморейските царе и дори спира слънцето да не залезе - за да продължи унищожението. При внимателен прочит е очевидно, че това не са фантасмагории. Разбити и обхванати от паника, амореите бягат. Текстът продължава:

10. Господ ги докара в смущение пред израилтяните, и те им нанесоха голямо поражение в Гаваон, гониха ги по пътя към Веторонската височина и ги разбиваха до Азек и до Макед.

14. Такъв ден не е имало ни преди, ни подир оня, в който Господ (тъй) да е слушал човешки глас. Защото Господ воюваше за Израиля.

15. След това Иисус и цял Израил с него, се върнаха в стана, в Галгал.

16. А петимата ония царе побягнаха и се скриха в пещерата в Макед.

17. Когато обадиха на Иисуса и казаха: "Намериха се петте царе, те се крият в пещерата в Макед,

18. Иисус каза:" Привалете големи камъни при входа на пещерата и оставете при нея люде да ги пазят",

19. а вие не се спирайте (тука), но гонете враговете си, изтребвате задните части на войската им  и не им давайте да отидат до градовете си, понеже Господ, Бог ваш, ги предаде в ръцете ви."

20. След като Иисус и синовете израилеви им нанасяха твърде голямо поражение, и останалите от тях побягнаха в укрепените градове,

21. целият народ се върна смиром в стана на Иисуса в Макед и никой не обели зъб против синовете израилеви.


22. Тогава Иисус каза: отворете входа на пещерата и доведете при мене от пещерата петимата царе.


Следва крайно жестока разправа с петимата аморейски владетели, които, преди да бъдат убити, трябва да изтърпят пълната програма с унижения , предвидена от развилнелия се агресор, разполагащ с як гръб. После труповете им са обесени на пет дървета - не на едно дърво, предполагам поради високия ръст и изобщо големите размери на тия хора ( те са се наричали " хореи", оттам идва понятието "хора") и са висели за поругание  през целия ден.

27.  При залез слънце Иисус заповяда та ги снеха от дърветата, хвърлиха ги в пещерата, в която се бяха крили и към входа на пещерата притърколиха големи камъни, които са там и до днес.

28. В същия ден Иисус превзе Макед и порази с меч ( него ) и царя му и предаде на заклятие царя му и всичко живо, що се намира в него: не остави никого, който да оцелее (и да избяга); и с македския цар постъпи тъй, както постъпи с иерихонския цар.

29. След това потегли Иисус и всички израилтяни с него от Макед за Ливна и воюва против Ливна.


Какви сведения ни дават горните пасажи от Книга на Исус Навин за Макед ?

1. Макед е област и град в древна Палестина, Ханаан.

2. Макед е царство, защото има македски цар.

3. Макед явно е аморейско царство, макар че от текста се разбира, че не е участвало в коалицията на цитираните поименно петима аморейски царе.

4. В подвластната на Макед област се е състояла една от най-решителните битки на евреите срещу коренното население на Палестина.

5. В пещера в околностите на град Макед са хвърлени тленните останки на петимата древни аморейски царе, след което тя е зазидана. Може би скелетите им са там и до днес.

6. Аморейският град  Макед е превзет от евреите. Неговият цар е убит и цялото му население е унищожено в съответствие с прилагания от евреите принцип за абсолютна етническа чистка на превзетите територии, които следва да се разделят между израилските колена.

Явно Макед, както и останалите палестински градове и царства, за които става дума в Книга на Исус Навин, е населен с пеласги и дори с атланто - пеласги - ако мога така да се изразя - т.е. населението му принадлежи към първата преходна раса към ариите, новото човечество.
Това означава, че "макед" е атлантско понятие и значението му трябва да се търси в санскрит или в езиците на народите, обитаващи гъсто населени с пеласги древни територии.

Забележете колко много и каква чиста информация ни поднася Книга на Исус Навин за имената на петимата съюзили се аморейски царе. Иерусалимският цар се нарича Адониседек ( Иерушалаим - свещеният град на хиеруса е завзет от евреите едва при цар Давид, самият Давид също е коренен палестинец). Адонис е древно арамейско и тракийско име, а "седек" - "чедек"- "чедо"- син на Адонис. Адония се нарича и един от синовете на цар Давид, когото Соломон заповядва да убият. Иармутският цар се казва Фирам, т.е Пирам - име, което откриваме и в Месопотамия, а иармутски - ярмутски, армутски е дума, от която са образувани някои фамилни имена в България. Лахиският цар е назован Яфия, което буквално ще рече Яфет,Япет, същото име носи прародителят на белите народи.Лахски цар - словото " лахи" напомня етнонима лаки и дори...ляхи. А името на еглонския цар Девира ще рече "божество" или божи служител - от "дева". Споменатата местност, река или град, Азек, като че ли също иде от понятието "бял". Всичко говори за белия, пеласгийски, произход на древните палестински народи и техните владетели.

В скоби ще отбележа нещо, което не се знае не само от широката публика, но и  от редица "познавачи" на Библията. Името на аморейския цар на Есевон е ...Сион. Светът не е от вчера.

Много интересни са сведенията, че Савската царица се е наричала Македа. Но други източници я назовават Балкис или Балкис Македа. Балка, балки  - е понятие, което свързваме с българския етноним и ето в този случай имената Балкис и Македа стоят едно до друго, което,колкото и да сме предпазливи в предположенията си, все пак означава свързаност - общ произход и еднаква древност.

Друг, важен за разглежданата тема , факт е, че в Испания, на 80 км от Мадрид, се намира град с име Македа. Етимолозите извеждат названието му от арабските думи за "здрав","як","стабилен". Но за арабски твърде често са обявявани понятия от езика на коренното население на днешните Алжир и Мароко - кабилите, туарегите и берберите, а според редица древни източници, тези народи принадлежат към североафриканските гетули.

Забелязвам една тенденция - че древните пеласги, чийто потомци са наречени амореи, а техните наследници на свой ред се зоват арамеи - сирийци, финикийци и пр. ( тук нарочно не отварям дума за траките, темата ще стане неизчерпаема), са строели градове с еднакви имена на противоположните брегове - източен и западен - на Средиземно море. Така например финикийският град Сидон, чието име, според мен произхожда от Посейдония, вероятното истинско название на Атлантида ( което пък  означава просто " отвъдморска"- писала съм статия за това, вижте я ) , е имал град близнак със същото име Сидон при входа на Средиземно море - засега идентифициран с Кадис. По същия начин в Испания се появява град Македа като някакъв призрачен свидетел за съществуването на прадревния град Макед в Палестина. И макар че испанският град е засвидетелстван несравнимо по-късно в изворите, съвпадението в имената не може да бъде случайно. То говори, че " макед" е понятие, което продължава да живее и в новите - нови от гледна точка на дълбоката древност - времена.

Във всеки случай то е именно "МАКЕД" , а не "мак- едон".
Простонародната традиция извежда името на българската област Македония ( бившата древна държава ) от " мъка" ( това е невярно ). Но никак не е изключено то да произлиза от " майка" - засега не съм се спряла на определено значение.

Етнонимът "МАКЕДОН,И" се образува от МАКЕД с помощта на суфикса -ОН, -И, наставка, която означава единица, неопределен човек, лице, индивид. "Он, они"  се употребява и днес както местоимение за трето лице ед. и мн.ч. в някои български диалекти. Същото ни е познато като добавъчно неопределено местоимение, трето лице, във френския език.Това е и думичката " one"-" едно" в британската лексика ( спаротоци, не пипайте, щото бия през ръцете ).

Не написах тази статия преди години, за да не карам ушите на македонците излишно да порастват. Да, Макед има пеласгийски произход, но същия произход имат и названията на тракийските народи, както и БЪЛГАРСКИЯТ етноним  Жителите на Макед в Ханаан явно не са преместили на Балканите - "макед" е понятие, разпростряло се, ведно с езика на пеласгите, върху териториите, които те са обитавали. 

Остава да открием точното му значение.

Но тези сведения не променят факта, че днешна  Македония е част от българската нация и държава. "Самостоятелният" й живот като българофобски тумор не може да продължи дълго.


ВСИЧКИ ПРАВА ВЪРХУ СТАТИЯТА И ИДЕИТЕ В НЕЯ СА ЗАПАЗЕНИ !
 



Гласувай:
4



1. andorey - По старото име на Македония е Ема...
23.09.2021 15:00
По старото име на Македония е Ематия, казват старите автори.
цитирай
2. milenavarbanova9 - Ематия - кръв?Не е далече по см...
23.09.2021 15:08
Ематия - кръв?
Не е далече по смисъл от "майка".
Е- Матиа.
А известно ли е кога е била наречена Македония и защо?
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
23.09.2021 19:53
Нищо не е за изклюючване, напълно е възможно да имаш право!
Но в надписите на монетите от времето на Филиповата династия василевс на македонците се изписва като василеос македонон, не като на мокедон!
Все пак не съм специалист в тази област, но това прави впечатление!
И още нещо- едони и македони се различават само по един мак при македоните
Това не може да е случайно!Живеят и в съседство!
И този мак обяснява две неща, писал съм за тях!
Иначе легенди за произхода имат всички, по няколко даже! И все, от героични, до още по героични!?
Двете неща се набиват на очи ! Първото е, че македоните вероятно произхождат от едоните, които физически съществуват, не са легендарни!И второто, на база първото- че не са гърци, тъй- като едоните не са гърци!
И оттам и връзката с кал-едоните и мак! Отново информация, какви са шотландците и защо имат нашенски гайди?
Не, не твърдя ,че това е светата истина, но нещата са пределно правдоподобни, ще рече ,че се базират на факти, на съществуваща истина!

Хубава вечер, Милена!

П.П.- За кал знам ,че е старобългарска дума и означава -червен!
Но ,дори и да не е вярно, лесно се извежда от две съвременни Български думи- калинка и калина- дървото! Калинка ,ще рече червенка, а плодът на калината е с красив червен цвят!
цитирай
4. milenavarbanova9 - Здравей, Ваньо,
24.09.2021 07:10
Да, имаш всички основания за твърдението си.
Трябва все пак да се проучи какво означава "едон".
ЗАПОЧВА ДА МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ Е "ЯДЯЩ","ХРАНЕЩ СЕ" С НЕЩО.
С КРЪВ - ОТ " ЕМАТИЯ" - КЪРВАВА?
ИМАШ ПРАВО КАТО СВЪРЗВАШ МАК С ЧЕРВЕН - КРЪВТА Е ЧЕРВЕНА.

Що се отнася до Макед, аз не твърдя, че "македите",неговите жители ( нека тогава ги наречем така, а не македони ), са дошли на Балканите, дори ако някой е оцелял след клането. Казвам, че "макед" е прадревно понятие, което вероятно е било използвано в някои територии.Навремето бях поразена, когато го намерих споменато в Библията. Ематия - означава "кръв", но понятието може да се е формирало от "майка" - Е - Матия,
не е невъзможно.
Поздрави!
цитирай
5. milenavarbanova9 - отново към leonleonovpom2
24.09.2021 08:29
Да, сега като разсъждавам над шотландското "мак"- син, разбирам, че "мак" е понятие, свързано с "майка" и с "кръв". Защото какви са шотландците - "скоти" - народ, отглеждащ добитък? Те явно са свързани с древните траки, също както бритите, за които пише Джефри Мънмът.
цитирай
6. vled - Македон
24.09.2021 13:05
Понякога има какво да се вземе от митологията.
Според нея Македон е легендарен първи владетел на Древна Македония. Владетелите в древността обикновено са били хора с полубожествен статут, защото са били част от посветените и посредници между Бога и хората.
Така и началото и името на българите идва от БАЛ (вол, бик,bull), първи владетел и основател на града столица Балк и по-късната държава Балкара. Намираме я в името на други древни владетели Децабал, Анибал, Хасдрубал и др. Рашо Рашев също стига до тази основополагаща за името на българите дума БАЛ, но като всички преди него не може да се оттласне от тюркологията и не е намерил смислено обяснение.
А кал е тракийска дума и си е същата кал и днес.

„Езикът на траките” 76 г. на Иван Дуриданов:

стр. 213 Kal – кал

Известният пръстен от Езерово, който има 27 опита за разчитане, но нито едно успешно според мен е на древен македонски, а не тракийски език и вероятно е трофей от набезите на македонците в Тракия. Траките на се писали и не са имали писменост
Най-преките потомци на древните македонци са днешните каракачани.
цитирай
7. andorey - Тук съм дал едно обяснение. А за х...
24.09.2021 17:23
Тук съм дал едно обяснение. А за хайма - кръв си права, също и хаймат, също и майка.

https://andorey.blog/history/2018/03/28/za-imeto-ematiia-makedoniia.1601223
цитирай
8. andorey - Бате Тошо, как можа да го кажеш това ...
24.09.2021 22:14
Бате Тошо, как можа да го кажеш това за каракачаните... Траките това сме ние, пеоните, това са македонците, а каракачани и власи са римските колонисти на Балканите, шпиони -
https://andorey.blog/history/2021/01/22/formirane-na-rumynskiia-narod.1745660
цитирай
9. vled - 8. andorey
26.09.2021 14:50
След като самите каракачани казват за себе си, че са гърци, имат гръцко национално съзнание, говорят СЕВЕРНО гръцки диалект, носят черни (кара) дрехи и типичните македонски полички какво друго може да каже човек за тях?

стр. 122 Езикът на траките дуриданов –

ПЕОНЦИТЕ НЕ СА ГОВОРЕЛИ НА ТРАКИЙСКИ!!!

Фактът, че в 7 географски области, разположени радиално около земите на древна Пеония и днешна Северна Македония намираме названието ВЛАХИЯ говори само по себе си.

Горна Влахия – в Епир
Москополе - на 21 километра западно от Корча
Велика Влахия – в Тесалия
Малка Влахия – в Етолия, Акарнания, Дорида и Локрида са историко-географска област на западното крайбрежие на Йонийско море на континентална Западна Гърция.
Стара Влашка – в днешните Сърбия и Босна.
Морлахия или Черна Влахия – в Далмация
Сремска Влахия – на река Сава
Никъде другаде на Балканите няма такова насищане на названието Влахия, освен в земите на Пеоните.

ПЕОНИТЕ са племе от древните МИЛИНГИ, част от които по късно са се назовавали ВЛАСИ по името на легендарния си владетел ВЛАС.
Власите и днес са основна част от населението на СРМакедония, докато в България присъствието им е нищожно.

Предположението, че власите са римски колонисти е измислица, вероятно налагана от самите власи, т.е. днешните румъни. Преди създаване на държавата Румъния през 1861 чрез обединението на двете княжество Влашко и Молдова, официалният език и писменост са били български, а латинската лексика в писмения език е била едва 20% - нещо обикновено за всички европейски езици. Останалите 80% са думи, заемки или производни преди всичко от български, по-малко новогръцки, унгарски, турски или албански.

Римските колонисти по балканските земи са нищожни остатъци от административния и управленския апарат на Римската империя. Едва ли гордите римляни са дошли да пасат овцете си по планините на Балканите, каквито са власите.


цитирай
10. andorey - Това не а гордите римляни. . . Това са ...
26.09.2021 23:23
Това не а гордите римляни... Това са римски колонисти, събрани оттук отттам, заселени на Балканите за да шпионстват, както се изразява Цани Гинчев и да държат в покорство трако-македонското население.
Прочети барем двете писма на Цани Гинчев - велики са!
https://belokk.wordpress/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%A6%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%93%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2/


цитирай
11. milenavarbanova9 - Андрей, направи ми удоволствието ...
27.09.2021 08:16
Андрей, направи ми удоволствието да прочетеш както трябва текста, щом си решил да го критикуваш.
Какви римски колонисти на Балканите, събрани оттук- оттам, какви шпиони?
Прочети и ще видиш, че пиша за римляните в Италия, преди римската експанзия извън полуострова.
Говоря за римляните, които са завладели териториите на волските - подчертавам ! - на Апенинския полуостров!
цитирай
12. andorey - Не, Милена. Ние с братовчеда Тодор ...
27.09.2021 12:44
Не, Милена. Ние с братовчеда Тодор К. (Влед) спорим по друга тема, не по написаното от теб.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравейте!
28.09.2021 08:14
Може ли и аз да взема отношение за власите
Власи не е било етнос в средновековието, а професия! Валахи- овчари Станало е етнос ,когато се създава румънския- след 17 ти век....
Валахи се наричат и военизираните Българи те се занимават с овцевъдство, когато не воюват Има военизирани села, Български- наречени валашки !Затова някои в преводите пишат глупости Че власи убили братът на цар Самуил? Какви скитащи власи ще го убият ,той се движи с охрана , а не сам? Това са войници в засада Или власите на цар Калоян победили рицарите? Отново недоразумение Власите са Българските войници на цар Калоян Дюканж не допуска тази грешка и си пише-Българите на Калоян!
Има валашки села в България, основно те са изнесени в днешна Румъния, има паши за овцете в изобилие! Защо войниците се занимават с овцевъдство? Защото воюват през пролетта лятото и есента! Не могат да се занимават със земеделие Докато стоката е преносима, могат да я оставят, да я наглеждат, да я закарат на пазар .....
Едно такова село е Козичено Други-Българи, Факия! Козичено е известно с ваяшките/ валашките/ си песни! Войнишка песни!/8ала- вая-меко, какъвто е Българският език тогава/
Що се отнася до римските колонии ,те са на пенсионирани войници-легионери!Ясно е ,че като са били 20 или повече години на служба,нямат с какво да се занимават Нямат база И от пенсионирани войници се създават колонии Познават се, другари са от години Те са наистина аванпостове на Рим в провинциите Със собствена икономика, монетосечене, готовност да воюват отново! За националност, трудно може да се говори- всички имат Римско гражданство Като футболистите сега, от всякаква раса , играещи в националните отбори на Англия, Франция, Германия и на всички останали

Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 775081
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031