Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2018 11:28 - Трудният път на Ремарк...
Автор: miri479 Категория: Изкуство   
Прочетен: 6072 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 13.02.2018 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageЕрих Мария Ремарк е сред най-известните антивоенни писатели на миналия век, може би, защото животът му е белязан от две световни войни, макар да не е участвал пряко във Втората. Това предопределя болезнената атмосфера в повечето от романите му. Наричат го също творец на „изгубеното поколение”.

Роден на  22 юни 1896 година в Оснабрюв, Северна Германия,  с името Ерих Паул Ремарк, по-късно започва да се подписва с фамилното име на майка си – Мария. Син е на книговезец. Мобилизиран е още по време на Първата световна война, едва навършил 18 години – твърде млад, за да понесе ужаса на заобикалящата го смърт.  На 12 юни 1917 година е изпратен на на Западния фронт, а десет години по-късно ще напише едноименен роман, донесъл му световна известност. На 31 юли е ранен от шрапнел и прехвърлен във военна болница, където остава до края на войната. По време на мира завършва образованието си и сменя няколко професии – учител, журналист, редактор, търговец, библиотекар... Издава някои от по-непопулярните си романи. Първият, който му донася успех, както вече споменах, е „На западния фронт нищо ново”. В него писателят се дистанцира от проблемите на световната политика и "кукловодите" на войната,  вглъбявайки се във фронтовата действителност, видяна през очите на едно 19 годишно момче, мобилизирано насила като войник. На характерните за времето си патетика и героизацня на войната, противопоставя общочовешки добродетели като приятелството, солидарността и лоялността към "братята по съдба".

Написва го за няколко  седмици през 1927, но му отнема време, за да намери издател за книгата. Произведението му е публикувано през 1929 година Само до края на годината романът е преведен на двадесет и шест езика (също и на български – с три издания), а през 1930 година е филмиран в Съединените щати. Норвежкият писател Бьорн Бьорнсон поисква официално да се присъди на Ремарк Нобеловата награда. В Германия обаче срещу писателя се надига враждебна вълна, заради антивоенната тематика в текстовете му, която не се харесва на националсоциалистическите кръгове. Въпреки това, Ремарк създава продължение – „Обратният път“ (1931, „Der Weg zurьck“). И тази книга е обругана в родната му страна,  тогава писателят се установява в Швейцария. През 1933 г. официално му е отнето немското  гражданство и той отива в Париж, а през 1939 г. емигрира в САЩ. Там се сближава с Лион Фойхтвангер, Бертолт Брехт и Марлене Дитрих, с която има кратка, но дълбоко емоционална връзка.  

image

Той обезсмъртява любовта, пламнала между него и актрисата в един от безспорните си шедьоври "Триумфалната арка", в който само трябва да заменим имената на главните герои с Марлене и Ерик. Но освен темата за обречената любов, романът очертава трудностите на живота си в емиграция през периода 1938-1939 г., в условия на политически репресии, икономическа криза и обща атмосфера на несигурност. Човешката драма в „Триумфалната арка” надхвърля описанието на отделните съдби на персонажите и превръща романа в универсален и непреходен като послание.

Книгата излиза през 1948 г. и донася на автора си голяма международна популярност. Екранизирана е два пъти - през 1948 година с Шарл Боайе и Ингрид Бергман в главните роли, и през 1985-а - с Антъни Хопкинс и Лесли-Ан Даун.

image
Ингрид Бергман

 Творецът и актрисата се разминават в живота, но според критиците, писмата на Ремарк до нея, представляват истински литературни диаманти.

Представям Ви едно от тях:

"Този град се изправя пред мен отсам и оттам, улиците му ми говорят за теб, и къщите, и "Колизея", и "Максим" - самият аз не съм бил там, те идваха при мен - в моята стая - стоят пред мен и ме питат, питат... Това никога не е било... Аз загинах. Погуби ме черната подземна река, погуби ме звукът от цигулка над покривите на къщите, погуби ме сребристият въздух на декември, погуби ме тъгата на сивото небе, аз загинах заради теб, сладко мое сърце, несравнима моя мечта, разстилаща се над всички гори и долове с моите чувства!.. Сърцето на моето сърце никога не е изпитвало това. Безпокойно щастие, преплетено с лианите и стоновете на жарки и трескави нощи...Нима някога съм изпитвал това: нежност?" /Париж, след 07.12. 1937 г./

В емиграция Ремарк създава още десет романа, сред които особена известност добиват „Трима другари“ (1937), „Време да се живее и време да се мре“ (1954), „Черният обелиск“ (1956), „Нощ в Лисабон“ (1962) и посмъртно публикувания „Сенки в рая“ (1971). Всички тези творби увеличават славата му и го утвърждават като „майстор на лирическия реализъм“. Книгите му са преведени на 58 езика.

Ето и няколко подбрани цитата:

1. "Да се родиш глупав не е срамно, срамно е само да умреш глупав."

2. "Любовните страдания не могат да бъдат преодолени с философия; това е възможно само с помощта на друга жена."

3. "Няма по-чужд човек на света от този, в когото си бил влюбен."

4. "Любовта заслепява мъжа и прави жената по-зорка."

5. "Парите — това е свобода, изкована от злато."

6. "Днешните правила повеляват да се взема от живота колкото се може повече. А как ще го направиш, това си е лично твоя работа.

7. "Повърхностни са само хората, които се считат за дълбокомислени."

8. "Спомените ни състаряват. Тайната на вечната младост е в умението да се забравя."

9. "Съвестта обикновено измъчва не тези, които са виновни."

10. "Същото е и с човека - дай му мъничко власт, и ще видиш как той заради нея ще забрави всичко. Това идва от само себе си, защото човек е преди всичко животно, и само отгоре-отгоре, като филия хляб с масло, е намазан с малко приличие и човещина."

11. "Щастието е въпрос на степенуване. Който владее това изкуство, рядко е изцяло нещастен." — "Нощ в Лисабон"

12. "Такъв е светът: може да се превърнете в ангел, глупак или престъпник – и никой няма да забележи. Но ако ви липсва едно копче, всички ще го видят." — "Триумфалната арка"

13. "Всичко, което може да се уреди с пари, е евтино." — "Триумфалната арка"

14. "Човек трябва да обожава жените или да ги напуска. Нищо средно не съществува." — "Триумфалната арка"

15. "Който гледа много назад, може лесно да се препъне или да падне в пропаст." — "Триумфалната арка"

16. "Героите трябва да умират. Ако останат живи, те стават най-скучните хора на света." — "Сенки в рая"

17. "Единствен оня, който винаги е сам, познава щастието да бъде заедно с друг." — "Трима другари"

18. "Само свободата си не губи! Тя е по-ценна от любовта. Винаги обаче човек разбира това едва когато е късно." — "Трима другари"

19. "Човекът е лош, но обича доброто, ако го върши друг." — "Трима другари"

20. "Скромността и верността към дълга биват възнаграждавани само в романите. В живота такива хора биват използувани, а после ги изтласкват настрана." — "Трима другари"

Източници:

https://chitanka.info/text/2863/34http://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/1783-pisatelyat-i-https://impressio.dir.bg/ikoni/remark-napisal-triumfalnata-arka-vdahnoven-ot-marlene-ditrihhttp://www.highviewart.com/cvetno/erih-mariya-remark-20-vechni-tsitata-3223.html

Снимки: Интернет


Тагове:   биография,   ремарк,   романи,


Гласувай:
9



1. vedrina - !!!!!!!!!!
10.02.2018 13:31
Прекрасно...!!!
цитирай
2. rosiela - ГОЛЯМ ПИСАТЕЛ!
10.02.2018 13:54
Имам негови книги. Ама хубавицата е невероятна - как да не й пише писма- диаманти. Той и като писател, и като човек бил диамант.
цитирай
3. didanov - Велик писател и поздрави за постинга
11.02.2018 12:08
Имам всичките му книги, но за историята му като човек знаех малко....според мен всичките днешни политици трябва задължително да прочетат книгите му за войната за да им влезе поне малко мозълшк преди да говорят и приканват за война. Поздрави
цитирай
4. miri479 - Брагодаря, имах период,
11.02.2018 17:32
в който издирвах всички негови книги, до които можех да се "докопам":)
цитирай
5. litatru - Талант - голям!
11.02.2018 21:38
Произведенията му съм чела на един дъх. И тях пазя, но не ми остава време да ги препрочета!
Поздравления за постинга! :)
цитирай
6. miri479 - Безспорно е талантлив и
12.02.2018 07:16
произведенията му се четат на един дъх.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miri479
Категория: Забавление
Прочетен: 555304
Постинги: 237
Коментари: 1252
Гласове: 5762
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031