Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2019 13:34 - В Габрово
Автор: miri479 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1289 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 17.09.2021 19:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

В Габрово

Етъра – музей на открито 

image

 image

image

  image

В Габрово не е имало подходящи условия за развитие на земеделие, поради което там са процъфтявали занаятите. Единственият музей на открито у нас, е именно там. В Етъра можете да се запознаете на живо с тепавицата, мандрата и други старинни приспособления за добиване на суровини. Върви се по калдъръмени улички, между къщи във възрожденски стил, с кокетни чардаци и мислено може да се пренесете в епохата на 19-ти век.

Църквата „ Свето Богоявление” в Етъра е копие на храм от село Радовци, Дряновска община от 1868 г. Осветена е на 26 юни 2006 г. от негово високопреосвещенство Григорий – Великотърновски митрополит.  Действаща е, в нея може да си запалите свещи и да се отдадете на съприкосновението с молитвата. 

imageРазбира се, разхождайки се край старинните дюкиани, ще ви се прииска да си купите сувенир, или нещо за спомен.  image

Тук имате възможност да изпиете кафето си на терасата, а за щастливците, които не са на диета, има и сладки изкушения :).

В Историческия музей можете да се запознаете с находки от времето на античността, като се стигне до епохата на Възраждането. В момента имаше и авторска изложба на амулети. Там се запознахме с една интересна традиция от миналото – когато човек е болен, се излива негова миниатюрна фигурка от сребро, или само на мястото, където е болен /крак, ръка, око/ и се ходи с нея в църквата за специално молитва, с надежда за изцеление. Наричат се вотиви. В днешно време няма кой да ги изработва, така че срещу определено заплащане, може да се използва готов вотив за кратко, който после си остана в църквата /там не може да се снима/.

Дечковата къща – градският бит от 19-ти и началото на 20-ти век

image

И в плевенския музей има колекция от този период, но тук буквално се пренасяме в атмосферата на един буржоазен дом от следосвобожденската епоха, когато заможните българи са живеели като западноевропейци – с пианото в хола, с виенските мебели във всекидневната, картините, отразяващи пейзажи и светски балове, със спалните, правени по поръчка и сребърния несесер, подарен лично от княза на съпругата на собственика, в знак на благодарност за гостоприемството на домакините, когато е отсядал при тях /тук също не може да се снима вътре/.

Уредничката на музея ни попита, защо според нас някои столове са с подлакътници, а други не са. Решихме, че тези без подлакътници са за пианиста, защото той няма как да ги ползва, докато свири. Грешен отговор. Столовете без подлакътници са били за дамите, за да не мачкат дългите си, широки рокли:).

Къщата е посторена през 1835 година от виден габровски търговец, дарена е от негов наследник, като през годините е била болница, по-късно училище, докато се превърне в музей, затова някои я наричат също „Къщата на спомените”. Мебелите са дарени от наследници на други заможни габровски граждани, които са продали имотите си и за заминали в чужбина.

Ако отидете там с дете, можете да го накарате да запомни беседата чрез забавна игра, в която после трябва да отговаря на въпроси, свързани с нея, да спечели грамота и да… открие съкровището, скрито в къщата:).

Местността Узана – географският център на България  

image

 Изкачването и горе-долу като при Шипка – тесен, стръмен път, с много завои. Но гледката, която ще видите отгоре, си заслужава.

 image

 image

Понеже на връщане изгладняхме, решихме да се доверим на хотел „Хлебарницата” за обяд, където се запознахме с дружелюбния домакин, неговото куче Айра, котаракът Мартин / който любезно си измоли от нас малко храна/ и малкото сърне Бамби, наскоро спасено от собственика, понеже било изоставено, приютил го е в игрището на хотела и го храни с биберон.

image 

image

 Там цари изключително спокойствие – чуваш само чуруликането на птиците / и от време навреме мотори на рокери, фенове на екстремните качвания и спускания/. Храната също е много добра:).

В околностите на Габрово се намира Соколският манастир.

image Той е девически манастир. Църквата е уникална, но по това време беше заключена.

„През 1856 г. в манастира отсяда четата на капитан дядо Никола. През Априлското въстание манастирът е сборно място за габровската въстаническа чета с капитан Цанко Христов Дюстабанов.”

Това гласеше един от надписите при църквата.  

 




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valdor1355 - Нали съм ти писала, че моите блогове ...
24.06.2019 14:30
Нали съм ти писала, че моите блогове трябваше да бъдат като твоя. :) За 7 години не се справих.
Поздрави, Мири. :)
цитирай
2. toti55 - Поздрави!
24.06.2019 14:41
Благодаря ти за приятната разходката.
Хубав ден!

Успех!
цитирай
3. miri479 - Здравейте
24.06.2019 16:14
Валдор, благодаря:). Радвам се, че блогът ми ти харесва /на последната снимка трябва да се кликне, защото не излиза в цял размер, колкото и да се борих с нея:)/. А ти си прави блога, какъвто искаш да бъде. Аз откакто престанах да обръщам внимание на хейтърите и те не ми обръщат внимание:)
toti55, радвам се, че ти е била приятна разходката и благодаря за коментара. Хубав ден и на теб:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miri479
Категория: Забавление
Прочетен: 555266
Постинги: 237
Коментари: 1252
Гласове: 5762
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031