Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2019 13:28 - Разходка край Шумен
Автор: miri479 Категория: Туризъм   
Прочетен: 1690 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

I На отиване:

Регионалният исторически музей в Търговище /по-известен като „Славейковата къща – Славейков е бил първият главен учител тук, затова бившето училище пази това прозвище и до днес, макар истинското му име да е „Св. Седмочисленици”/.

image

Търговище е бил процъфтяващ град, все още известен със своя панаир, който е имал международно значение. В музея може да се види последния му печат.

 Има обособена възстановена възрожденска учителска стая, където детето Ви може да усети атмосфера от времето, когато се е пишело върху пясък, или с калем, когато са се наказвали с пръчка и е имало медали за „добрите” и „лошите ученици”. 

image

 Можете да се запознаете с изложба на ретро-фотографска, радио и друга техника от началото на миналия век.

image

Тъй като тук е имало много преселници, традициите при изработката на женски престилки се смесват в изумително многообразие от багри, материи и шевици. В една от залите има обособено кътче само за тях:

image

 

image

 

image

 Престилките в миналото, са можели да „говорят” – показвайки възрастта, социалния статус, дори семейното положение на жената, която ги носи.

В зала „Велик е нашият войник” можете да разгледате екипировката, оборудването и снаряжението на българския войник от времето на освободителните войни:

image

Близо до музея се намира етнографския комплекс „Вароша” /има такива в няколко български града/, където можете да се потопите в духа на възрожденските търговци, гостилничари, занаятчии… Тук ще видите Хаджи Ангеловата къща, къща - музей „Никола Симов-Куруту” /знаменосец на Ботевата чета/, Свещарова и Захариева къща, и др. За съжаление, не всички те са запазени в автентичния си вид /някои са били жертва на пожар, или други бедствия, впоследствие частично възстановени/.

image

Макет на Вароша

А сега продължаваме към Велики Преслав

 

image

Днес за запазени, или възстановени само част от основите, или колоните на града, за които в „Шестоднев” пише следното:

„Когато „някой” обикновен и беден човек и /при това чужденец/, идвайки отдалече, /стигне/ до портите на княжеския двор, още щом го зърне, започва да се учудва и изпълнен с възхита, пристъпва с възхита и моли и моли /да го пуснат/, и като влезе вътре, той вижда къщи от двете страни, украсени с камък и дърво и /целите/ изписани. А като влезе в самия дворец и съзре високите палати и църквите, украсени необикновено богато с камък и дърво и /различни/ краски, а отвътре с мрамор и бронз, сребро и злато, той няма да знае с какво да ги сравни, защото в своята родина тоя бедняк не е виждал такова нещо, освен бедни, сламени колиби и той ще им се учудва /и ще изглежда/ сякаш си е загубил ума.

Йоан Екзарх Български

Столица на страната от времето на Първото българско царство, в новата история Велики Преслав е със статут на град от 1883 година. До Освобождението градът е наричан и с турското название Ески Стамболук (стар Истамбул). Селището носи името Преслав до 1993 година, когато е издаден указ за преименуването му на Велики Преслав.  

За размерите му може да се съди само по останалите отломки, които „вървят” от двете страни на един асфалтиран път /частично маркирани са Царска базилика, дворцов комплекс, бани, водно огледало, царска канцелария и мн. др./.

image

Най-запазена е Южната порта.

Кръглата църква е уникална и най-голямата, разкрита в България, след тази в Плиска:

image

image     
Храм-паметник"Св. Св. Кирил и Методий" във Велики Преслав /вдясно от крепостта/                

А от другата страна на шосето ще видите „спомените” от вътрешния град...




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Прекрасен постинг.
08.07.2019 17:59
Удоволствие за очите и душата.
цитирай
2. rosiela - Отдавна не бях идвала
08.07.2019 18:02
по тези места.
цитирай
3. miri479 - Благодаря:),
08.07.2019 18:25
радвам се, че Ви е харесал, след няколко дни ще напиша за връщането през Плиска и Мадара. Хубав ден:)
цитирай
4. valdor1355 - Чакам с нетърпение Плиска и Мадара. ...
08.07.2019 21:08
Чакам с нетърпение Плиска и Мадара. :)
цитирай
5. miri479 - Благодаря, Валдор,
09.07.2019 07:17
скоро ще го пусна:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miri479
Категория: Забавление
Прочетен: 555503
Постинги: 237
Коментари: 1252
Гласове: 5763
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031